Thursday, August 19, 2010

Lembu Punya Susu Sapi dapat Nama

Tertarik dengan satu posting oleh OpEd . Saya kongsikan di sini [dengan izin tuanpunya]. Saya selalu membaca pendapat OpEd kerana saya rasa OpEd  beri pendapat bersandarkan fakta bukan emosi semata. Disertakan juga respon beliau kepada komen saya.

Wednesday, 18 August 2010

Ekonomi Malaysia terus kukuh. Pujilah sikit!
 
Untuk Suku Pertama (Januari 1 hingga Mac 31), kuat sungguh ekonomi Malaysia = berkembang 10.1 peratus.


Suku Kedua ekonomi berkembang 8.9 peratus, kerajaan kata petang tadi. Slow sikit tapi tetap kuat.


Kebesaran dan kekuatan ekonomi diukur dengan menggunakan apa yang omputeh kata GDP, atau Utusan dan BH kata KDNK. Apa benda tu 'bang?
GDP = gross domestic product.


KDNK = keluaran kasar dalam negara.


Cakap mudah: pendapatan negara. Jika semua barangan yang dibuat di Malaysia, dan semua perkhidmatan di Malaysia diukur dengan matawang.


Dan dicampur dengan jumlah perdagangan/penjualan sektor pembinaan (KLCC Property Holdings, Gamuda) dan pertanian (Felda dan Sime Darby). Jumlahnya RMxx juta.


Di sana pula, syarikat Dell pasang komputer dan Zaitun keluarkan syampu berjumlah RMxx juta.


Dalam sektor perkhidmatan pula, Hotel Mandarin, Pos Malaysia dan Pelabuhan Klang sediakan bilik penginapan, pos surat dan kotak, manakala kapal masuk port kena bayar 'berthing fees'. Jumlahnya RMxx juta.


Jumlah ini semua dicampur oleh kerajaan dan menjadi KDNK atau GDP.


(Maaf, tapi Makcik Mah jual goreng pisang, Pakcik Man jual ayam percik di bazaar Ramadan Melawati, serta khidmat Kak Piah urut kaki di Carrefour tak dikira sebab terlalu kecil dan business tak berdaftar dengan kerajaan. Dan, ahem, tak bayar cukai pun!).


KDNK ni dibilang sebulan sekali apabila industri (Ikea, Carlsberg, Scomi, Proton dan Nokia) dan syarikat perkhidmatan (KFC, Bursa Saham Malaysia, Kontena Nasional, Suria KLCC, Firefly dan AirAsia, Genting Resorts World, Hospital Pantai) melaporkan jumlah dagangan dan penjualan mereka kepada Jabatan Statistik, Bank Negara, kementerian-kementerian.


Dan jumlah sesuatu period itu (bulanan, suku tahun atau tahunan) dibandingkan dengan period yang sama di tahun lalu - di situlah kita dapat peratusan sama ada ekonomi telah berkembang atau menguncup.


Jumlah KDNK Malaysia tahun lalu dianggarkan US$378.9 billion (RM1,300 billion) = iaitu jumlah dagangan/penjualan industri dan sektor perkhidmatan setelah dicampur.


Tahun lalu, ekonomi menguncup 2.8 peratus.


Untuk seluruh tahun ini, 2010, KDNK akan berkembang "lebih tinggi dari 6 peratus", kata Bank Negara!!!


Dan berita baik lagi, yang apabila saya baca, saya gembira tadi:


-Sektor perkilangan (manufacturing) berkembang kuat! naik 15.9 peratus, menunjukkan export terus kuat.
-Sektor perkhidmatan (services) naik 7.3 peratus.
-Sektor pembinaan (construction) 4.1 peratus.
-Sektor pertanian (agriculture) berkembang 2.4 peratus.


Satu perbandingan untuk tahun ini (saya membantu menyunting laporan dari buro-buro akhbar kami tadi):


Jangkaan KDNK 2010,


- Indonesia = 6 peratus.
- Thailand = 7 peratus.
- India = 9.1 peratus.
- Singapork = 13-15 peratus.


Harapan besar saya ialah apabila pembangkang menilai angka-angka ekonomi Malaysia ini, mereka tidak akan terus mengecam dan memaki hamun.


Sekali-kali, jadilah pembangkang yang memberi harapan kepada rakyat: ekonomi Malaysia ni baik. Memang ada banyak lagi boleh diperbaiki, tapi kita bersyukur bersama bahawa kita terus sihat di masa ekonomi negara Eropah seperti Greece, Portugal, Spain dan Italy lemah. Dan ekonomi US pun mungkin terus lemah.


Penat rasanya jika apa yang akan kita dengar ialah maki hamun saja.


Jika tak mahu, tak payah puji kerajaan Najib pun. Sebab tidak semua yang berlaku - seperti eksport terus kukuh, atau orang lebih kerap makan di KFC, atau tourist masuk hotel - kerja kerajaan secara langsung pun.


Tapi jika sekali-sekala semua bersatu padu, dapat sejukkan hati rakyat akan masa depan negara. Dan memberi kebanggaan kepada semua.

Ini komen saya

koolmokcikZ said...
Salaam,
Terima kasih atas angka angka yang tuan sertakan.
bagaimanapun, tidak kah mungkin angka angka tu semua disumbangkan oleh P Pinang, Selangor, Kedah dan Kelantan sahaja?
takut lembu punya susu sapi punya nama pulak.
minta izin nak salin posting ni ke blog saya
19 August 2010 01:05

Ini respon dari OpEd

remgold said...
koolmokcikZ,
meet Pak Chic = saya! hahaha.
atau kadang saya email orang panggil diri saya Pak Chick (bapa ayam?).
nak pinjam isi posting letak kat mana pun ok lah. blog postings are public electronic diaries. asal ada link dan mention source okay ler.
mokcikZ and Anon 03:23,
Selangor, Penang, Johor, Perak di tempat 1,2,3 dan 4 dlm menyumbang kpd ekonomi msia. iaitu ekonomi negeri2 terbesar (tapi mungkin Perak No.3, Johor No.4?).
nanti Pak Chic carikan pecahan data dari website Bank Negara, Dept of Stats, MITI atau FinMin - dah lama tak cari data ni, lupa kat mana ada.
nota tambahan: Port Klang di Selangor pelabuhan No1 di msia, diikuti pelabuhan Penang No.3, selepas Port of Tanjung Pelepas di Johor. jadi tentunya banyak business kat sini, tapi apa yg diimport dibawa ke seluruh msia pun.
harap janganlah digunakan data utk terus berpecah nak kata bahawa negeri pakatan menyumbang lebih dari negeri bn. sampai pagi tak habis gaduh nanti. setakat nak info ok lah, memang tak boleh disembunyikan pun data.
kita tak dengar pun ada orang kata negeri Republican (republican states) menyumbang lebih besar dari negeri Democrat di US, atau ekonomi provinsi di bawah Golkar atau PDI-P lebih baik dari provinsi Partai Demokrat (parti presiden Indonesia) di Indonesia.
kalau saya nak defend bn: sebab Selangor dan Penang popular dgn pelabur kini ialah kerana kerajaan bn-umno yg menjadikan petaling jaya tempat kilang2 didirikan. dan penang dijadikan silicon valley of msia oleh kerajaan bn-gerakan.
dan konsep silicon valley ini dikembangkan oleh dr mahathir dulu di kulim (kedah), kerana beliau orang kedah. banyak syarikat teknologi di kulim kini kerana dekat dgn penang port - kulim ni banyak tanah orang melayu.
kilang proton dibuat oleh kerajaan bn-umno di selatan perak (tg malim) dan kilang perodua di utara selangor (serendah) nak majukan kawasan2 di situ - ramai orang melayu juga. pembangunan pesat kerana kilang2 ni kat situ, terima kasih kpd bn-umno.
kalau saya nak defend bn lagi saya kata: lembu buat susu, sapi dah kebas nama.
eh wah, pandai saya lagakan orang.
let's not get provincial about these things, kata omputeh, but look at the Big Picture for the beloved country.
the economy is doing well, tx to everybody incl all of us whether we go into macdonalds nak makan, masuk hospital kena denggi atau terbang dgn firefly ke penang nak masuk hotel berholiday selepas penat kerja di kilang di pj.


19 August 2010 05:59

No comments: