Tuesday, March 29, 2011

GEMILANG TRAVEL & TOURS -Umrah 2011 [Part 2]

Dah siap hantar borang cuti tanpa gaji, tetiba diberitau penerbangan di awalkan sehari.


Tak kisahlah. Potong gaji pun potong lah. Ibadat punya pasal tak leh komplen.


Bertolak lepas subuh pada 10 Mac 2011.


Ramai ramai naik bas ke KLIA
Sampai di KLIA jam 11.00 pagi. Flight jam 1.00 tgh katanya.


Segar dan teruja nak bertamu ke Rumah Allah




Pukul 1.00 tgh  diberitau flight delay. Jemaah kumpulan lain pun ramai di balai berlepas.


Jam 3.00 ptg diberitau besok baru terbang. Petugas GEMILANG membawa kami dan baggage naik bas ke Hotel Nilai. Bermalam di situ. 


Keluar dinner ngan abah ayong. Dia belanja kami makan ikan yang dia pancing.


Balik hotel ada perjumpaan dengan bos GEMILANG.


Berita buruk.


TIADA TIKET penerbangan.


Kami ditawarkan penerbangan dengan PIA transit di Karachi. Pun ada tiket untuk 24 orang sahaja. Balik pun dengan PIA tapi pada 25 Mac transit 2 hari di Karachi. 6 orang lagi kena naik SIA direct flight ke Jeddah tapi kena board di Changi.


6 orang yang disenaraikan membantah. Penganjur minta volunteer.


I voluntereed but was turned down sebab masalah mahram. Orang lain voluntereed.


Pagi besok, jam 9.00 bertolak ke KLIA semula. Check in jam 11.00 pagi. Flight delay lagi. 


Intai surau untuk solat. Orang beratur berderet deret.


Tetiba kena board around 3.00 pm.


Ramai yang merungut sebab tempat duduk terasing bagi yang berfamili.


I got a shock when I get to MY seat.


PIA BOCOR!


The plane was leaking. A blanket was put on my seat to catch the droplets. I told the stewardess [unfriendly one and appeared to be very crossed] I was not going to sit there. 


She pointed to the front row. The cushions from 3 seats had been removed and blankets were piled to catch the leak. That left one aisle seat. I told her I would need an umbrella. She insisted I sat down as the plane was taking off.


A few rows of seat in front of me were occupied by men in uniform who were speaking loudly, oblivious of other passengers.


I asked the one in front of me if they were the crew. He said yes but they were off duty.


Putting on my most school-marmy tone I asked him if it was not a good courtesy to let a customer have a better seat.


He answered, "Most definitely."


Mamat tu ala ala Ajay Devgan dengan kulit cerah dan mata hijau - JAMBUU


Soon lunch was served. Nasi beriani kambing. Yummy! Tapi tengah makan salad the crew sitting next to me pulak kena pindah seat sebab ada orang mintak tukar. Susoh weh nak bergerak sebab tempat sempit ya amat! I dropped my lunch on the floor. Aisehh!!! Dia punya dessert nampak sedap tadi.


Mulanya ingatkan sempat ler buat jamak takhir bila tiba di Karachi. Tapi borak ngan crew masa lunch tadi dia kata anggaran masa tiba di Karachi ialah Maghrib.


Ke tandas untuk wudu'. Teruknya tandas!!! Tawakal je ler.


Rupanya ramai yang belum solat di KLIA tadi. Maka ramai ramai ler yang turut jamak qasar.

1 comment:

zeetech yousaf said...

It is two year passed from your Umrah now some airlines are offering cheap umrah packages i would like to say that you have to perform it again and again.